Zelf op tocht

Een eigen Joepie ineen boksen kan veel werk lijken, maar dat is het zeker niet. Er bestaan tal van leuke website met wandelingen gebundeld of apps waar je je eigen route op kunt maken. Om je op weg te helpen, bundelen we hier allerhande websites en apps die je kan gebruiken om leuke wandelingen te vinden.

Originele wandelingen

https://www.originelewandelingen.be

Deze website stelt originele wandelingen voor die door mooie stukjes natuur lopen waar het relatief rustig is. Bij elk van de wandelingen werd de grootste aandacht besteed aan het zoeken naar onverharde paden in stille gebieden en aan het algemeen esthetisch en landschappelijk karakter van de tocht. We vermijden zoveel mogelijk bewoning en drukke wegen. Altijd is stevig schoeisel onontbeerlijk en bij regenweer moet altijd met modder rekening gehouden worden.

 

Websites

Wandel knooppunt

https://www.wandelknooppunt.be/nl/routeplanner

Maak zelf een wandelroute langs wandelknooppunten met deze handige wandelrouteplanner. Noteer de nummers en ga op pad!  

Grote routen paden

www.groteroutenpaden.be

Dagstapperswandelingen zijn lusvormige dagtochten van 20 à 25 km en lopen zoveel mogelijk over GR-paden (aangeduid met de rood-witte markering). Op de website vind je gratis gps-routes van de wandelingen. Een echte aanrader!

Route you

www.routeyou.be

Via deze website kan iedereen tochtjes delen, ook wandeltochtjes. Dat levert een mooie verzameling van routes op. Selecteer het icoontje van de wandelroutes, vul de regio waar je wil wandelen in en klik op ‘Ontdek onze aanraders’.

IMG_398223809f290f790c3f411066c80eccf7f0
Spring_KSA_Sint_Lieven_Gent-Jongens_2017
Toeristische dienst

Wandelingen in de eigen gemeente of stad kunnen ook leuk zijn. Informeer bij de toeristische dienst en wie weet ontdek je verrassende plekjes in je buurt!

Natuurpunt

www.natuurpunt.be/wandelen

Tochtjes maken in de natuurgebieden van Natuurpunt is ook een aanrader! Via de website van Natuurpunt kan je het gebied waar je wil wandelen selecteren. Heb jij tijdens het wandelen de grote grazers al gezien? Natuurpunt heeft ook 10 wandelingen  “wandelen tussen grote grazers” in de aanbieding. Heb jij ook al zo’n Schots gevoel bij het zien van deze dieren?

Brouter

https://brouter.de/brouter-web/ 

Teken je eigen routes vlot uit met brouter. Deze website geeft je de mogelijke wandelroute mee, laat zien wat het aantal km is, hoe lang je onderweg bent en hoeveel hoogtemeters je zal afleggen. 

 

Apps

ViewRanger

https://www.viewranger.com/en-US

Dit is een wandel- en fietsapp voor wie houdt van een fysieke uitdaging. Het beveelt routes aan van andere gebruikers, heeft real-time gps tracking en je kan je eigen wandelroutes erin opslaan. De app is wat moeilijker in gebruik, dus oefen zeker al eens voor Joepie!

Komoot

https://www.komoot.nl

“Alles wat je nodig hebt om meer van de wereld te ontdekken.” Zo luidt de slogan van de populaire fiets- en wandelapp Komoot. De app werd tien jaar geleden opgericht door zes outdoorfanaten uit Duitsland en Oostenrijk en wordt nu wereldwijd door meer dan tien miljoen mensen gebruikt. Of je route nu start in een afgelegen bergketen of, zoals in mijn geval, aan je voordeur, Komoot belooft kant-en-klare routes die je kan filteren op afstand, moeilijkheidsgraad en bereikbaarheid. Als je liever zelf je wandeling wilt plannen, dan genereert Komoot een route op basis van jouw voorkeuren.

Cirkwi

https://www.cirkwi.com

Deze app wil een praktische hulp zijn met routes die zowel voor kleine kinderen toegankelijk zijn als voor sportievelingen op zoek naar avontuurlijker excursies zoals stevige fietstochten of trektochten te paard. Je kan elk parcours downloaden in de app zodat je ook zonder internetverbinding je tocht kan aanvatten. De applicatie is gratis en is beschikbaar voor Android en IOS in het Frans, Nederlands, Duits, Engels en Spaans.

Joepie_28_©Michiel_Dejagere-2613.jpg
J28_KSAWest_dag3_2_edited.jpg
Guru Maps

https://gurumaps.app/
Deze gratis app biedt gebruiksvriendelijke offline kaarten aan. Bijna alle paden en hellingen staan op de kaarten aangeduid en je kan je wandelroute volledig personaliseren. De kaart geeft ook duidelijk weer welke paden je als beginner kan nemen en welke trails alleen voor de meer gevorderde hikers zijn weggelegd. 


Natuurpunt

https://www.natuurpunt.be/pagina/op-stap-met-de-route-app
Wist je dat natuurpunt ook een route-app heeft? Laat je meenemen op stap door eigen land en kom vanalles te weten dat je op je pad tegenkomt. Je kan de app offline gebruiken, wat enkel een pluspunt is.

Leuke extra's

Tuinvogels

https://www.mijntuinvogeltelling.nl/vogelgids
Met deze web-app kun je gedurende je wandelingen vlot de vogels opzoeken die je tegenkomt. Een handige vogelherkenning, maakt het mogelijk snel te weten met welke vogel je te maken hebt. Wie kent er aan het einde van de dag de meeste vogels? 

Warblr

https://www.warblr.co.uk/
Is de vogel die je hoort niet te vinden, of vraag je je af om welk beestje het gaat? Maak een geluidsfragment en laat je verrassen door extra info gegeven door deze app. 

Relive

https://www.relive.cc/?hl=nl
Zin om je eigen wandeling om te zetten in een leuke tastbare herinnering? Maak een verhaal van jouw wandeling, zichtbaar voor andere en met geanimeerde 3D video’s. 

Treinstappers

https://www.groteroutepaden.be/nl/treinstappers

Wandel je graag van station naar station om vlot op je bestemming te geraken? Neem een kijkje bij de treinstappers. Zo wandel je over de mooiste routes tussen de stations in. 

Joepie 28 ©Leon De Blaes-1525.jpg

 Stapschoenen 

 

Als je op Joepie vertrekt, is één van de belangrijkste zaken: goede stapschoenen. Een goede wandelschoen geeft steun, beschermt, stoot water af, laat transpiratie door, biedt grip, dempt schokken en is zo licht mogelijk. Je sokken zijn de onmisbare schakel tussen voet en schoen. Sokken voeren zweet van de huid weg, dempen schokken, verminderen wrijving en oneffenheden in de schoen en zorgen (soms) voor warmte. De wondere wereld van de stapschoenen is voor velen onbekend terrein. Daarom vind je hieronder enkele tips die je helpen bij je zoektocht naar jouw ideale wandelschoen.

Schoen_IMG_3937-3.jpg

 Hoe het niet moet 

Je bent jong, sportief en de stoerste van de groep. Jij hebt dus geen wandelschoenen nodig om Joepie 29 te trotseren? Fout gedacht.

Platte schoenen geven je voeten erg weinig steun, waardoor je niet alleen je voeten overbelast, maar ook je knieën, heupen en vooral je rug. Zelfs als je tijdens Joepie geen last hebt, kunnen platte schoenen nog altijd negatieve gevolgen hebben op de lange termijn.

Je kan eventueel wel comfortabele sneakers meenemen die je dan ’s avonds in het slaapdorp aantrekt. Zo kunnen je stapschoenen alvast wat recupereren, terwijl jij nog geniet van een spetterende avondactiviteit.

 Hoe het wel kan 

Uiteraard kijk je thuis eerst eens in je kast, of die van je ouders, broer of zus, of je al dan niet al goeie stapschoenen hebt. Niets gevonden? Dan zal je naar de winkel moeten, wij geven je enkele tips mee waar je op kan letten tijdens het shoppen.

  1. Nieuwe schoenen nodig? Koop ze dan in een fysieke winkel, want het is belangrijk dat de ze goed passen! Pas ze in de namiddag; je voeten zijn dan wat meer uitgezet.

  2. Bij goede wandelschoenen horen goede wandelsokken. Zo is er minder wrijving én je wandelt comfortabeler. Pas je nieuwe wandelschoenen dus met een paar wandelsokken dat je ook op Joepie zal dragen.

  3. Zorg dat je schoen overal mooi aansluit: wandel er even mee rond in de winkel, probeer meerdere modellen en vraag raad aan de medewerkers. Je tenen mogen de neus van de schoen niet raken wanneer je bergaf wandelt en je hiel mag niet omhoogkomen wanneer je bukt. TIP: De beste wandelschoen is niet gemaakt voor de modeshow van Milaan maar wel om comfortabel lange afstanden af te leggen. Laat je dus leiden door je voeten en niet door je ogen.

  4. Zorg dat je schoenen goed ingewandeld zijn want een gloednieuw paar zal sowieso voor blaren zorgen. Elke schoen heeft tijd nodig om zich naar jouw voet te zetten, dus je bouwt je afstanden geleidelijk op.

tochttechnieken

 

Wil je samen met jouw medeleiding de joepie Highland challenge nog iets uitdagender maken voor jouw leden? Dan kunnen jullie misschien wel gebruik maken van verschillende tochttechnieken. Hieronder vinden jullie 10 toffe tochttechnieken die jullie eventueel kunnen gebruiken om jullie routes nog iets toffer en spannender te maken. Heel veel succes!

Strip

KSA Roodkapjes Waasmunster bezorgde ons een heel toffe tochttechniek, die we dan ook graag met jullie willen delen! Uitwerking: Scan een pagina van een strip in en bewerk de tekst, zo kunnen de personages van de strip jouw groep de weg wijzen.

App

Toen de schot zijn GSM wou updaten heeft hij de route die jullie hadden uitgeschreven per ongeluk omgezet naar apps. Nu is het aan jullie om de apps terug om te zetten naar tekst. Uitwerking: link aan iedere letter van het alfabet een app die begint met die letter. Schrijf jullie routebeschrijving uit door per letter het juiste symbooltje te gebruiken (zie voorbeeld). Jullie kunnen ook opteren om symbolen te gebruiken in thema in plaats van apps.

Pi codering

Uitwerking: de cijfers geven een positie in de decimalenreeks van het getal PI weer. DUS 7 479 126 wijst naar de 7479126ste decimaal in pi. De eerste 8 gevonden decimalen op die positie geven per 2 een letter volgens 01=A, 02=B,... in het voorbeeld is dit 15160405, dus 15=o, 16=P, 04=D, 05=E. Dat vormt de woorden “op de”.

Tochttechnieken_IMG_9041-2.jpg
Joepie%2028%20%C2%A9Leon%20De%20Blaes-11
Quiz

We zijn de antwoorden van onze quiz kwijt. Kunnen jullie de antwoorden op de vragen over Schotland vinden? Uitwerking: Maak een quiz in thema of gebruik de quiz in de link. Je schrijft na ieder antwoord tussen haaksje een richting bv: KPRD- LLL. Als ze de vragen juist beantwoorden vinden ze de weg die ze moeten volgen.

Papierversnipperaar

Het monster van loch ness heeft jullie routebeschrijving verscheurd! Plak alle stukjes terug aan elkaar om de juiste wegbeschrijving te vinden. Uitwerking: Typ de routebeschrijving uit en knip hem in strookjes, steek de strookjes in een enveloppe samen met een leeg blad papier en lijm.

Bril vergeten

Groot probleem! De schot is zijn bril vergeten en weet niet meer waar hij die gelaten heeft, daardoor kan hij de kaart niet volledig/ enkel wazig zien. Vinden jullie de weg ook zo terug?

2 mogelijke uitwerkingen:

  • teken de route uit op een kaart, maar laat enkele delen van de kaart weg door in te scannen met wit papier op of te bewerken op de computer, zie de bijlage van de link

  • Kopieer jouw kaart drie keer na elkaar en maak de kaarten in een programma (bijvoorbeeld canva) transparent, zie ook bijlage 2 van de link van KSA Roodkapjes Waasmunster

Doedelzakmuziek

Als je Schotland hoort denk je meteen aan één muziekinstrument, de doedelzak. Beluister de liedjes, zet ze in de volgorde zoals je ze hoort en kom te weten hoe jullie de weg moeten verderzetten. Uitwerking: Maak een tabel met liedjes gelinkt aan een richting. Laat één voor één een liedje spelen. De volgorde bepaald langs waar jullie leden moeten stappen. In de link zien jullie een voorbeeldje. Tip: in de joepie brochure op pagina 26 vinden jullie een playlist met schotse liedjes en natuurlijk ook het welgekende joepielied.

Rebus

De schot houdt van spelletjes, dus ook zeker een rebus mag niet ontbreken. Vul de rebussen in en vervolg de weg. Uitwerking: Typ jullie route uit en maak er een rebus van. Hier zijn heel wat programma’s voor, dus jullie hoeven dit zeker niet zelf te maken. Jullie kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van: https://rebus.club/nl

Kompas

In de schotse hooglanden is er niet steeds wifi, daarom moeten de schotse wandelaars zich vaak verplaatsen aan de hand van een kompas. Volg bij iedere afslag/ kruispunt de pijlen in de aangegeven volgorde: uitwerking

Knopentocht

Onze schot wil het meer van Loch Ness overvaren, aan de hand van de knopen die hij legt om zijn vlot te bouwen kunnen jullie de weg vervolledigen tot aan het volgende CP. Uitwerking: Elke knoop heeft een bepaalde betekenis. Zie het voorbeeld in de link. Zet de knopen in een bepaalde volgorde en bepaal zo de route. Geef jullie leden enkel de naam en richting om het moeilijker te maken, zo moeten ze de knopen zelf opzoeken en kijken welke knoop bij welke naam past.

Joepie 28 ©Michiel Dejagere-2636.jpg

Het leukste initiatief van 2021

 13-16 april Sjo’ers, Simmers en Jonghernieuwers 

contact: joepie@ksa.be

logo KSA_wit_cmyk-01.png
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon